Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Τι σηματοδοτεί ο Ανασχηματισμός


Ενώ έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από τον Χειμώνα, αισθάνομαι σαν να έχουν περάσει χρόνια. Αυτό είναι αλήθεια τόσο για την προσωπική μου ζωή, όσο και για τα πολιτικά πράγματα στον τόπο μας. Έχουν γίνει τόσα πράγματα τους τελευταίους μήνες, έχει συμπυκνωθεί τόσο πολύ ο πολιτικός χρόνος, που ένας ανασχηματισμός δε μας έκανε καμία εντύπωση αν και η κυβέρνηση δεν έχει κλείσει ούτε έναν χρόνο από την ορκωμοσία της.

Το πρώτο πράγμα που σηματοδοτεί ο ανασχηματισμός, είναι πως το αεροπλάνο προσγειώθηκε. Μπορεί να υπήρχαν πολλές αναταράξεις κατά την αναγκαστική προσγείωση, μπορεί να υπέστη ζημιές το αεροπλάνο, μπορεί να προσγειωθήκαμε έξω από το αεροδρόμιο, αλλά προσγειωθήκαμε. Η Ελλάδα απέφυγε την άμεση χρεωκοπία στην οποία μας είχε οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι έκτακτες συνθήκες που οδήγησαν τον Πρωθυπουργό να είναι και Υπουργός Εξωτερικών δε συντρέχουν και σε αυτή την περίοδο.

Το δεύτερο πράγμα που επικοινωνεί η μορφή της νέας κυβέρνησης είναι πως δίνεται μεγάλη έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Υπάρχει υπουργός Επικρατείας με αντικείμενο τις μεγάλες διεθνείς επενδύσεις, υπάρχει νέο Υπουργείο Ανάπτυξης, με Υπουργό που έχει αποδείξει τις ικανότητές του και έχει πολύτιμη σχετική εμπειρία, ενισχύεται και, επιτέλους, εκσυγχρονίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τρίτον, βλέπουμε πως επιμερίζονται συγκεκριμένες αρμοδιότητες και εντατικοποιείται το έργο της κυβέρνησης. Για να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα πρέπει να ασχοληθούν πολλοί πολιτικοί. Δεν είναι λογικό όλες οι ευθύνες να πέφτουν σε ένα άτομο όταν πρέπει να γίνουν πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και αυτό φαίνεται να το καταλαβαίνει καλά ο Πρωθυπουργός.

Δυστυχώς τα Μέσα Ενημέρωσης δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες των καιρών. Πάλι ασχολούνται με τα παραπολιτικά, πάλι δημιουργούν και διασπείρουν φήμες, πάλι αποτυγχάνουν να πιάσουν το νόημα των πραγμάτων. Ελπίζω αντί να βρουν απήχηση στον κόσμο και να συμβάλλουν στην οπισθοδρόμηση, να τεθούν στο περιθώριο της δημόσιας ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: