Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Μεγάλος Ασθενής


Συνηθίζω να κοιτάζω μερικά βήματα μπροστά. Αυτή τη στιγμή η συζήτηση γίνεται γύρω από τις παθογένειες τις δημόσιας διοίκησης. Η αλήθεια είναι πως το ελληνικό κράτος πρέπει να μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων. Επικεντρώνοντας όμως το βλέμμα μας σε αυτό, χάνουμε το ευρύτερο πρόβλημα της Ελλάδος. Για να το πω με αριθμούς, όταν μας τρομάζει το ποσοστό του ελλείμματος επί του ΑΕΠ, το δέντρο είναι το έλλειμμα, ενώ το δάσος είναι το ΑΕΠ.

Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι η λειτουργία των Ελλήνων, ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζουν τη δουλειά τους, τους γύρω τους, τους θεσμούς. Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη παραγωγικότητας, δημιουργικότητας, καινοτομίας. Όχι η λειτουργία του δημόσιου τομέα αυτή καθεαυτή. Αλλά μόνο ως μέρος του ευρύτερου προβλήματος.

Με ένα απλό παράδειγμα θα περιγράψω τη χρεοκοπία, σε επίπεδο λειτουργίας, της χώρας. Κυρία ζητάει πληροφορίες σήμερα από τους υπαλλήλους της Vodafone για το νέο iPhone. Της δίνουν το φυλλάδιο της εταιρίας για τον Σεπτέμβρη. Ένα φυλλάδιο που έχει το iPhone 4 σε φωτογραφία στο εξώφυλλο, αλλά δε λέει τίποτα μέσα στις σελίδες για αυτό.

Η αλλαγή του κράτους είναι το πρώτο βήμα. Το μεγάλο στοίχημα όμως για τη χώρα βρίσκεται στη νοοτροπία του συνόλου των πολιτών και για την οικονομία στον τρόπο λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: