Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Υποκρισία



Σοκαρίστηκε το Πρώτο Θέμα επειδή, λέει, ο Μπουτάρης συζήτησε το ενδεχόμενο να προβληθεί πορνό από τη δημοτική τηλεόραση. Μιλάμε για το έντυπο του Θέμου Αναστασιάδη, που έχει γίνει γνωστός στο Πανελλήνιο από την τηλεοπτική εκπομπή του, στην οποία, μαζί με τη σάτιρα, παρουσιάζει και ημίγυμνες νεαρές γυναίκες.

Η εκπομπή του, την οποία για ένα διάστημα μοίραζε και με την εφημερίδα του, δεν πρέπει να μας σοκάρει. Αλλά η δήλωση του Μπουτάρη σοκάρει το Πρώτο Θέμα. Αν αυτό δεν είναι υποκρισία, τότε οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους.

Το Πρώτο Θέμα έχει πάρει μια υπερσυντηρητική στροφή, ειδικά στα λεγόμενα εθνικά θέματα, και εκφράζει εθνικιστικές αντιλήψεις. Σα να μην έφτανε αυτό, τώρα αποφάσισε να μας ενημερώσει για τη συγκεκριμένη πρόταση του κ. Μπουτάρη, επιλέγοντας αυτή τη θέση από το σύνολο των θέσεων ενός εξαίρετου υποψηφίου για εμπορικούς λόγους. Ποντάρει δηλαδή στον πουριτανισμό για να αυξήσει την αναγνωσιμότητα του site.

Επειδή η υποκρισία, ανεξάρτητα για τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτήν, είναι κακή, αποφάσισα να το σχολιάσω σήμερα. Δεν μπορεί να κάνεις μια περιουσία παρουσιάζοντας ημίγυμνες κοπέλες και γυμνές φωτογραφίσεις, παίρνοντας συνεντεύξεις από πορνοστάρ και δίνοντας συνεντεύξεις για τους εφηβικούς σου... οργασμούς, και μετά να παριστάνεις τον σοκαρισμένο επειδή κάποιος είπε να δείξει η δημοτική τηλεόραση της Θεσσαλονίκης αυτό που οι Θεσσαλονικείς βλέπουν στο βίντεό (ή τώρα πια, στο κομπιούτερ) τους.

Ας αφήσουμε την υποκρισία στην άκρη και ας προσπαθήσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά. Χωρίς να προσπαθούμε να διεγείρουμε τα πάθη για να πουλήσουμε ενημέρωση. Αν προτιμούμε το πάθος, ας ασχοληθούμε με τις σαπουνόπερες ή το πορνό. Και ας αφήσουμε τα προσχήματα.

Να σταματήσει η κοροϊδία!


Χρόνια τώρα οι διάφοροι φορείς και τα θεσμικά όργανα έχουν εθιστεί στο ψεύδος, την έλλειψη πληροφόρησης, την ακρισία και τον παραλογισμό. Ε, καιρός είναι αυτός ο εθισμός να σταματήσει.

Εξέδωσε σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας ένα δελτίο τύπου. Ξεκινάει με κάτι πολύ λογικό: ότι η φοροδιαφυγή πρέπει να τιμωρείται και οι ιατροί πρέπει να ελέγχονται από τα όργανα της πολιτείας. Λέμε ναι στους ελέγχους, λέει ο Ιατρικός Σύλλογος. Για να το αναιρέσει στην αμέσως επόμενη παράγραφο.

Έχει μια εξαίρεση, λέει, ο νόμος για την περαίωση. Δεν αφήνει αυτούς που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία να κάνουν περαίωση. Να κλείσουν δηλαδή τις φορολογικές τους διαφορές με το Δημόσιο χωρίς να γίνει έλεγχος. Και για αυτόν τον λόγο, ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας ζητά να καταργηθεί η παράγραφος αυτή. Ώστε να μπορούν να αποφύγουν τον έλεγχο και αυτοί που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ο παραλογισμός του δελτίου τύπου είναι προφανής. Όπως προφανές είναι και το θράσος των συντακτών του δελτίου. Σε καμιά άλλη κοινωνία δε θα μπορούσαν κάποιοι τέτοιοι τύποι να κοροϊδέψουν κατάμουτρα τους πολίτες. Να λένε δηλαδή πως θέλουν τους ελέγχους και για αυτόν τον λόγο να ζητάνε να μη γίνει έλεγχος στους μεγαλογιατρούς με τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, την οποία Κύριος οίδε πως απέκτησαν.

Ποντάρουν προφανώς στο ότι κανένας εκπρόσωπος του Τύπου δεν πρόκειται να τους ελέγξει για τους παραλογισμούς τους. Πως κανένα μέσο ενημέρωσης δε θα τους ασκήσει κριτική για αυτά που λένε. Ποντάρουν στον εθισμό στο ψέμα από τον οποίο πάσχει η ελληνική κοινωνία.

Αντί ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας να ενδιαφέρεται για την περαίωση αυτών που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, θα έπρεπε να ενδιαφέρεται για τις συνθήκες εργασίας των ιατρών, για την ανεργία των νέων ιατρών, για την ιατρική εκπαίδευση που πρέπει να είναι διαρκής και σύγχρονη.

Να ενδιαφερθεί δηλαδή για τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ιατρική και όχι με το βόλεμα φορολογικών εκκρεμοτήτων. Από ό,τι φαίνεται όμως η νοοτροπία του βολέματος έχει πολύ γερά ερείσματα και μέσα στον Ιατρικό Σύλλογο.

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Την αξιοπρέπειά σου την έχεις χάσει εδώ και καιρό


Μίλησε ένας συνδικαλιστής των ιδιοκτητών φορτηγών και είπε πως το μόνο που τους έχει απομείνει είναι η αξιοπρέπειά τους και γι' αυτό θα αγωνιστούν για τα συμφέροντά τους. Οι ιδιοκτήτες των φορτηγών εκβιάζουν την ελληνική κοινωνία για να συνεχίζουν να αποκομίζουν τεράστια κέρδη σε βάρος των υπολοίπων, σε βάρος ακόμα και των ίδιων τους των οδηγών. Και τώρα που υπάρχει μια μικρή κινητικότητα στο ζήτημα των αδειών, απειλούν θεούς και δαίμονες.

Όταν ζητάς να ζεις σε βάρος της κοινωνίας, τότε έχεις χάσει την αξιοπρέπειά σου. Γιατί αξιοπρέπεια σημαίνει να θες να ζεις από τον κόπο σου και από το έργο που παράγεις. Αξιοπρέπεια σημαίνει να ζεις από την εργασία σου και να προσφέρεις μέσω της εργασίας σου στην κοινωνία.

Το να ανοίξει το επάγγελμα δεν επηρεάζει την αξιοπρέπεια των ιδιοκτητών. Δεν τους διώχνει κανείς από την εργασία τους. Αυτό που τους μένει μετά την απελευθέρωση είναι αυτό που θα έπρεπε να είχαν και πριν: η δουλειά τους. Αλλά από ό,τι φαίνεται δεν ενδιαφέρονται για τη δουλειά. Αλλά για το εύκολο κέρδος.

Τέτοιες παρασιτικές αντιλήψεις έφεραν τη χώρα στα χάλια που είμαστε τώρα. Όσο θα συνεχίζουμε να μπερδεύουμε τον παρασιτισμό με την αξιοπρέπεια, δε θα έχουμε θέση ανάμεσα στα ανεπτυγμένα κράτη που προσφέρουν ευημερία στους πολίτες τους.

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Τι σηματοδοτεί ο Ανασχηματισμός


Ενώ έχουν περάσει μόλις λίγοι μήνες από τον Χειμώνα, αισθάνομαι σαν να έχουν περάσει χρόνια. Αυτό είναι αλήθεια τόσο για την προσωπική μου ζωή, όσο και για τα πολιτικά πράγματα στον τόπο μας. Έχουν γίνει τόσα πράγματα τους τελευταίους μήνες, έχει συμπυκνωθεί τόσο πολύ ο πολιτικός χρόνος, που ένας ανασχηματισμός δε μας έκανε καμία εντύπωση αν και η κυβέρνηση δεν έχει κλείσει ούτε έναν χρόνο από την ορκωμοσία της.

Το πρώτο πράγμα που σηματοδοτεί ο ανασχηματισμός, είναι πως το αεροπλάνο προσγειώθηκε. Μπορεί να υπήρχαν πολλές αναταράξεις κατά την αναγκαστική προσγείωση, μπορεί να υπέστη ζημιές το αεροπλάνο, μπορεί να προσγειωθήκαμε έξω από το αεροδρόμιο, αλλά προσγειωθήκαμε. Η Ελλάδα απέφυγε την άμεση χρεωκοπία στην οποία μας είχε οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια η προηγούμενη κυβέρνηση. Οι έκτακτες συνθήκες που οδήγησαν τον Πρωθυπουργό να είναι και Υπουργός Εξωτερικών δε συντρέχουν και σε αυτή την περίοδο.

Το δεύτερο πράγμα που επικοινωνεί η μορφή της νέας κυβέρνησης είναι πως δίνεται μεγάλη έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Υπάρχει υπουργός Επικρατείας με αντικείμενο τις μεγάλες διεθνείς επενδύσεις, υπάρχει νέο Υπουργείο Ανάπτυξης, με Υπουργό που έχει αποδείξει τις ικανότητές του και έχει πολύτιμη σχετική εμπειρία, ενισχύεται και, επιτέλους, εκσυγχρονίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τρίτον, βλέπουμε πως επιμερίζονται συγκεκριμένες αρμοδιότητες και εντατικοποιείται το έργο της κυβέρνησης. Για να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα πρέπει να ασχοληθούν πολλοί πολιτικοί. Δεν είναι λογικό όλες οι ευθύνες να πέφτουν σε ένα άτομο όταν πρέπει να γίνουν πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και αυτό φαίνεται να το καταλαβαίνει καλά ο Πρωθυπουργός.

Δυστυχώς τα Μέσα Ενημέρωσης δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες των καιρών. Πάλι ασχολούνται με τα παραπολιτικά, πάλι δημιουργούν και διασπείρουν φήμες, πάλι αποτυγχάνουν να πιάσουν το νόημα των πραγμάτων. Ελπίζω αντί να βρουν απήχηση στον κόσμο και να συμβάλλουν στην οπισθοδρόμηση, να τεθούν στο περιθώριο της δημόσιας ζωής.

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Μεγάλος Ασθενής


Συνηθίζω να κοιτάζω μερικά βήματα μπροστά. Αυτή τη στιγμή η συζήτηση γίνεται γύρω από τις παθογένειες τις δημόσιας διοίκησης. Η αλήθεια είναι πως το ελληνικό κράτος πρέπει να μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων. Επικεντρώνοντας όμως το βλέμμα μας σε αυτό, χάνουμε το ευρύτερο πρόβλημα της Ελλάδος. Για να το πω με αριθμούς, όταν μας τρομάζει το ποσοστό του ελλείμματος επί του ΑΕΠ, το δέντρο είναι το έλλειμμα, ενώ το δάσος είναι το ΑΕΠ.

Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι η λειτουργία των Ελλήνων, ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζουν τη δουλειά τους, τους γύρω τους, τους θεσμούς. Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη παραγωγικότητας, δημιουργικότητας, καινοτομίας. Όχι η λειτουργία του δημόσιου τομέα αυτή καθεαυτή. Αλλά μόνο ως μέρος του ευρύτερου προβλήματος.

Με ένα απλό παράδειγμα θα περιγράψω τη χρεοκοπία, σε επίπεδο λειτουργίας, της χώρας. Κυρία ζητάει πληροφορίες σήμερα από τους υπαλλήλους της Vodafone για το νέο iPhone. Της δίνουν το φυλλάδιο της εταιρίας για τον Σεπτέμβρη. Ένα φυλλάδιο που έχει το iPhone 4 σε φωτογραφία στο εξώφυλλο, αλλά δε λέει τίποτα μέσα στις σελίδες για αυτό.

Η αλλαγή του κράτους είναι το πρώτο βήμα. Το μεγάλο στοίχημα όμως για τη χώρα βρίσκεται στη νοοτροπία του συνόλου των πολιτών και για την οικονομία στον τρόπο λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα.