Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Πόσοι πέθαναν από τη γρίπη;


Ακούμε στα κανάλια για θανάτους από τη νέα γρίπη. Και δικαίως τα νούμερα που ακούμε μας στενοχωρούν. Κάθε θάνατος είναι κάτι το συγκλονιστικό για τον άνθρωπο, την οικογένειά του και το περιβάλλον του.

Αλλά πρέπει επιτέλους σε αυτή τη χώρα να βάλουμε τα πράγματα σε μια σωστή σειρά, να δούμε τις πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων και να μη μένουμε στην επιφάνεια των πραγμάτων.

Όταν τα μέσα ενημέρωσης μας ανακοινώνουν τους θανάτους από τη νέα γρίπη, αυτό το νούμερο από μόνο του δεν αρκεί. Μόνο επιφανειακό εντυπωσιασμό προκαλεί. Δεν αποτελεί ουσιαστική ενημέρωση. Πότε θα αποτελούσε ουσιαστική ενημέρωση; Αν μας λέγανε και τι γίνεται με την κοινή γρίπη στο ίδιο ή σε παρόμοιο χρονικό διάστημα.

Γιατί το λέω αυτό; Γιατί άλλο πράγμα είναι 12 θάνατοι από τη νέα γρίπη αν πέθανε 1 από την "παλιά" και άλλο πράγμα αν πέθαναν 40. Η σύγκριση μας βοηθάει να δούμε τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Και να μη μένουμε στις εντυπώσεις που προκαλούν νούμερα αποσπασματικά.

Δυστυχώς, τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης αποδεικνύονται ανίκανα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οι άνθρωποι που σχεδιάζουν και προβάλουν τα δελτία ειδήσεων είναι χαμηλού επιπέδου. Έχουν συνηθίσει σε άλλου είδους δουλειά. Και όχι στη σοβαρότητα που η σωστή ενημέρωση απαιτεί.

Χρειαζόμαστε λοιπόν νέα μέσα και ανθρώπους υψηλότερου επιπέδου.

1 σχόλιο:

gvam44 είπε...

Πολύ εύστοχη η παρατήρηση. Καμμία σύγκριση δεν γίνεται με τις συνέπειες της κοινής ετήσιας γρίππης. Τέλος καλοκαιριού φέτος άκουσα στο ραδιόφωνο τον επιδημιολόγο Δρα Τριχόπουλο να λέει ότι ελπίζει να προσβληθεί από την νέα γρίππη και να αποφύγει την κοινή εποχιακή ως πιο επικίνδυνη ! Επίσης πολύ ανησύχησα όταν στην Γερμανία (και όχι σε καμμιά υπανάπτυκτη χώρα) διέθεσαν άλλο εμβόλιο για τους πολιτικούς και άλλο για τους κοινούς θνητούς !!!
Θεωρώ ότι αυτό είναι τεράστιο σκάνδαλο.