Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Περιορίζοντας το Έλλειμμα


Όλοι ξέρουμε πως το έλλειμμα έχει φτάσει στα ύψη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα έξοδά μας ως χώρα είναι περισσότερα από τα έξοδά μας. Και για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα δανειζόμαστε, με όλο και χειρότερους όρους, μεγαλώνοντας το δημόσιο χρέος.

Που πάνε τα λεφτά του ελλείμματος; Στα νοσοκομεία. Στα σχολεία. Στους δρόμους. Στα οπλικά συστήματα. Στην απόσυρση. Στο βόλεμα ημετέρων. Στα golden boys.

Πρόκειται δηλαδή για ένα σύνθετο πρόβλημα. Δεν είναι τόσο εύκολο να περικόψουμε το έλλειμμα, γιατί αυτό θα σημάνει μείωση δαπανών που πάνε σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Και σαν κοινωνία δεν έχουμε μάθει να σηκώνουμε κάτι τέτοια. Με αποτέλεσμα το χρέος να εκτινάσσεται στα ύψη.

Μια εύκολη λύση για να μειωθεί το έλλειμμα είναι να αυξηθεί η φορολογία. Αυτό όμως είναι άδικο. Δεν μπορεί ο νομοταγής φορολογούμενος πολίτης να γίνεται κάθε φορά το εύκολο θύμα. Και να ζει σε ένα κράτος που δεν του παρέχει τουλάχιστον ποιοτικές υπηρεσίες. Χωρίς καλή ποιότητα ζωής. Και χωρίς λογοδοσία για το πού πάνε τα λεφτά και για το πόσο αποδοτικό και αποτελεσματικό είναι το κράτος με τα λεφτά που εισπράττει από τους φόρους.

Δε γίνεται κάθε φορά να φορολογείται συνεχώς για παράδειγμα η ακίνητη περιουσία. Από την οποία το κράτος κερδίζει ένα σωρό λεφτά. Από τη στιγμή που θα αποκτηθεί, μέχρι πολλές γενιές μετά. Λες και ο πολίτης την έχει κλεμμένη!

Ούτε γίνεται να αυξάνεται η φορολογία τη στιγμή που υπάρχουν ένα σωρό οικονομικά ευκατάστατοι Έλληνες που δηλώνουν τρεις και εξήντα. Που ζουν πολυτελώς και όμως στα χαρτιά είναι χαμηλού εισοδήματος.

Ή τη στιγμή που ένα σωρό λεφτά κατασπαταλώνται από εδώ και από εκεί. Το κράτος πρέπει να περιορίσει τις δαπάνες του. Ξεκινώντας από τις σπατάλες.

Διάβασα σήμερα πως η νέα υπουργός αγροτικής ανάπτυξης έκλεισε το κανάλι των αγροτών. Ένα σκανδαλώδες τηλεοπτικό κανάλι, για το οποίο το κράτος δαπανούσε εκατομμύρια ευρώ, χωρίς κανένα αντίκρυσμα.

Τέτοια μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Και όχι η αύξηση της φορολόγησης των έντιμων και σκληρά εργαζόμενων πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: