Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Να αποσυρθούν οι κακές πολιτικές!


Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, περιμένεις από την κυβέρνηση να στηρίξει την οικονομία της χώρας και να αναθερμάνει την αγορά. Όχι την αγορά γενικά. Αλλά την αγορά της χώρας στην οποία είναι κυβέρνηση. Με μέτρα που ωφελούν το ευρύτερο δυνατό κομμάτι της κοινωνίας.

Η απόσυρση των αυτοκινήτων που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ωφελεί την ελληνική κοινωνία. Πολύ απλά, γιατί εμείς δεν παράγουμε αυτοκίνητα. Που σημαίνει ότι δεν έχουμε στρατιές εργαζομένων στην βιομηχανία παραγωγής αυτοκινήτων. Εκεί δηλαδή που πάνε τα λεφτά από την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου.

Με την απόσυρση ο Έλληνας φορολογούμενος δίνει λεφτά που, μαζί με τα λεφτά του Έλληνα πολίτη που θα αποσύρει το αμάξι του και θα πάρει ένα καινούριο, θα πάνε στις αυτοκινητοβιομηχανίες της... Γερμανίας. Και σε πολύ λίγους Έλληνες επιχειρηματίες, που ασχολούνται με την εισαγωγή αυτοκινήτων. Σε καμία περίπτωση τα λεφτά αυτά δε θα πάνε στην ελληνική αγορά, δε θα ωφελήσουν την ελληνική κοινωνία. Παρά μόνο την ματαιοδοξία ορισμένων συμπολιτών μας να έχουν ένα ακριβό αμάξι (γιατί τέτοια αγόρασαν σε μεγάλο βαθμό αυτοί που έκαναν απόσυρση) και αυτούς που εισάγουν αμάξια από το εξωτερικό.

Είναι τελείως παράλογο να παίρνεις μέτρα σαν κράτος που βοηθούν την οικονομία άλλων χωρών, τη στιγμή που η δικιά σου οικονομία έχει μεγάλα προβλήματα. Και ειδικά, αφού δε φροντίζεις τουλάχιστον να πάρεις και τα κατάλληλα ανταλλάγματα... Να πω πως αποφασίστηκε να πάνε τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου στους Γερμανούς, επειδή η Γερμανία συμφώνησε να εκδοθεί Ευρω-ομόλογο, και έτσι η Ελλάδα θα δανειστεί φθηνότερα από ό,τι δανείζεται τώρα, να το καταλάβω. Αλλά έτσι, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, να σκορπάς λεφτά για να στηριχτούν οι Γερμανικές επιχειρήσεις, αυτό είναι τελείως ηλίθιο.

Η κοινή λογική λέει πως η απόσυρση πρέπει να σταματήσει. Και η νέα κυβέρνηση φαίνεται πως διαθέτει κοινή λογική. Και σταματά ένα κακό μέτρο.

Αντί όμως να επαινεθεί για αυτό, τα μέσα ενημέρωσης υπερασπίζονται τα συμφέροντα των λίγων εισαγωγέων, ποντάρουν στη ματαιοδοξία των Ελλήνων για ένα πολυτελές αμάξι και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αντιλαϊκή συμπεριφορά.

Αυτές οι ανοησίες πρέπει να σταματήσουν. Η αλήθεια είναι πως αντιλαϊκό είναι να προχωρήσει η απόσυρση και τα λεφτά να φύγουν από την Ελλάδα για τη Γερμανία και τις άλλες χώρες με αυτοκινητοβιομηχανία. Και πως είναι φιλολαϊκό μέτρο η διακοπή της απόσυρσης.

Αν σαν χώρα δε στηριχτούμε στα πραγματικά δεδομένα, αν επιμένουμε να κάνουμε το άσπρο μαύρο, τότε θα καταρρεύσουμε. Και θα απορούμε μετά γιατί καταρρεύσαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: