Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Συμμετοχή ή αποχή;



Πολλά ακούστηκαν για την αποχή σήμερα.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάπως τα πράγματα.

Καταρχάς, ας πω τη γνώμη μου απερίφραστα, πως δηλαδή τις πολιτικές εξελίξεις και τις αλλαγές στη ζωή μας τις καθορίζουν αυτοί που συμμετέχουν και όχι αυτοί που δε συμμετέχουν.

Η ενεργητικότητα και η συμμετοχή είναι αυτές που φέρνουν αποτελέσματα και επηρεάζουν τις ζωές μας και όχι η απάθεια και η αδιαφορία.

Ένα δεύτερο που θέλω να πω είναι πως η αποχή δε δείχνει κρίση του πολιτικού μας συστήματος όπως πολλοί βιάστηκαν να πουν, πολύ απλά γιατί αν κοιτάξουμε έξω από τα στενά όρια της χώρας μας θα δούμε πως η Ελλάδα μάλλον από συμμετοχή χαρακτηρίστηκε συγκριτικά με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες παρά από αποχή.

Εκτός και αν νομίζουμε πως το πολιτικό σύστημα ολόκληρης της Ευρώπης καταρρέει.

Και τρίτον, τα νούμερα που δίνονται είναι φουσκωμένα. Οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν ξεκαθαριστεί με αποτέλεσμα στοιχεία από το 1900 να θεωρούνται έγκυρα σήμερα. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων περιλαμβάνει ένα σωρό κόσμο που απλά δε ζουν σήμερα για να ψηφίσουν.

Απευθυνόμενος σε αυτούς που σήμερα προτίμησαν την παραλία από την κάλπη θέλω να πω πως αυτό είναι μια επιλογή και πως όπως όλες οι επιλογές έρχεται και με ευθύνη. Δεν υπάρχουν ανέξοδες επιλογές στα πολιτικά πράγματα. Όλοι με τη στάση μας κάνουμε κάτι για το μέλλον του τόπου. Είτε θετικά είτε αρνητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: