Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Ελληνικός στουρθοκαμηλισμός


Είδα ένα βίντεο στη zougla.gr

Εκεί που ο Ζουράρις εξηγεί τις θέσεις του για τα Σκόπια και τη Μακεδονία, ξαφνικά τον ρωτά ο δημοσιογράφος τι όνομα θα πρότεινε εκείνος για τα Σκόπια. Και αυτός με αφοπλιστική άνεση απαντά "τα παπάρια μου".

Ναι, η σκηνή ήταν αστεία.

Αλλά πέρα από το αστείο, η σκηνή είναι τραγική, διότι δείχνει την ανικανότητα του ελληνικού λόγου να διαλεχθεί με τους άλλους, να διαπραγματευτεί και να δώσει λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα.

Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα συγκεκριμένο πρόβλημα το τελευταίο πράγμα που θα σε βοηθήσει είναι να μην προτείνεις τίποτα και να αρνείσαι να προσπαθήσεις να επιλύσεις το πρόβλημα.

Και αυτό είναι που κάνει η ελληνική κοινωνία συστηματικά. Αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και μένουμε στις θέσεις μας ωσάν η πραγματικότητα να μην υπάρχει και να μη μας πιέζει.

Αν αγνοείς την πραγματικότητα, δε θα κάτσει να σε περιμένει. Θα σε ξεπεράσει. Και τότε θα βρεθείς προ τετελεσμένων γεγονότων. Αιώνες τώρα η πραγματικότητα μας ξεπερνάει. Μέχρι πότε θα συνεχίζεται αυτό;

Οι λίγες φωτισμένες προσωπικότητες που προσπάθησαν να αλλάξουν τα πράγματα από τότε που η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητο κράτος δεν αρκούν, χρειάζεται μια πιο συστηματική προσπάθεια από την πλευρά του κόσμου, μια αλλαγή νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: