Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Πρόβλημα Ενημέρωσης


Τον τελευταίο μήνα έγιναν γεγονότα που θα γραφτούν στην ιστορία.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα έδωσε μια ιστορική ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Κάιρο με θέμα το Ισλάμ και τη σχέση του με τη Δύση. Το περιεχόμενο της ομιλίας δεν καλύφθηκε εκτενώς από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Λες και δεν έχουμε ήδη 700.000 Μουσουλμάνους στην Ελλάδα. Λες και το Ισλάμ δεν πρέπει μας απασχολεί. Γιατί είχαμε αυτό το κενό;

Ο Υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner μίλησε στην Κίνα. Είπε τι περιμένει η Δύση από τους Κινέζους. Και αυτοί του εξήγησαν με σαφήνεια τι περιμένουν εκείνοι από τη Δύση. Και εμείς παραμένουμε επαρχιώτες. Αδιάφοροι για το τι γίνεται στον κόσμο. Χωρίς να μας απασχολούν οι αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας μίλησε σχετικά με την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Και εξέφρασε τον μόνιμο φόβο των Γερμανών, από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, για αύξηση του πληθωρισμού αν ο Τρισέ αρχίζει να κόβει χρήμα για να αντιμετωπίσει την κρίση. Διατυπώνοντας τις αντιρρήσεις των Γερμανών και τα πλαίσια στα οποία θα πρέπει να κινηθούν οι λύσεις που θα δώσει η Ευρώπη στην οικονομική κρίση. Και όμως, στην Ελλάδα δεν πήραμε χαμπάρι.

Στο Αικατερίνενμπουργκ της Σιβηρίας έγινε σύνοδος του Θηρίου της Ασίας. Με τα σημαντικότερα κράτη - παραγωγούς ενέργειας μέσω φυσικού αερίου και πετρελαίου. Και τα πολυπληθέστερα κράτη της Γης. Και διοργανώνεται συνάντηση του ΒΙΡΚ, Βραζιλίας, Ινδίας, Ρωσίας και Κίνας. Τη στιγμή που εμείς ασχολούμαστε με τον... Μανώλη.

Είναι παραπάνω από σαφές πως υπάρχει πρόβλημα με την ενημέρωση στη χώρα. Που ελέγχεται από ανθρώπους με επαρχιώτικη νοοτροπία, με έλλειμμα εκπαίδευσης, που εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα. Το πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, οφείλεται στις ελλείψεις των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για την ενημέρωση. Και οι ελλείψεις αυτές έχουν να κάνουν τόσο με το ήθος όσο και με την εκπαίδευση των ανθρώπων αυτών.

Με το ήθος, γιατί θεωρούν αυτονόητο να εξυπηρετούν οικονομικά και κομματικά συμφέροντα.

Με την εκπαίδευση γιατί δεν έχουν ιδέα του τι γίνεται στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Και ούτε ενδιαφέρονται να αποκτήσουν. Έχουν στενό ορίζοντα. Νοοτροπία επαρχίας. Και νεόπλουτου.

Μοναδική διέξοδος στο ελληνικό αδιέξοδο το internet. Όπου η πληροφορία και η ανάλυση έρχονται από παντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: