Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Πανεπιστημιακό Άσυλο



Το μεγάλο πρόβλημα με τα πανεπιστήμια στην χώρα μας είναι πρόβλημα παραγωγικότητας. Τα πανεπιστήμια σε έναν μεγάλο βαθμό αποτυγχάνουν να προετοιμάσουν τους φοιτητές για τη ζωή τους μετά το πανεπιστήμιο, αποτυγχάνουν να δώσουν τα απαραίτητα εφόδια για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία και έτσι αποτυγχάνουν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Αλλά αντί να συζητάμε για αυτό, έχουμε φτάσει στο σημείο να μας απασχολεί το άσυλο.

Ο υπουργός Παιδείας έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Που ουσιαστικά λύνει τον γόρδιο δεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου.

Το πρόβλημα έχει ως εξής: Από τη μια, δε γίνεται να καταστρέφουν κάποιοι την περιουσία των πολιτών και να απειλούν τις ζωές μας και να βρίσκουν καταφύγιο στα πανεπιστήμια. Από την άλλη όμως, το άσυλο έχει έναν συμβολικό χαρακτήρα και μία κυβέρνηση δεν μπορεί απλά να το καταργήσει χωρίς επικοινωνιακό κόστος. Για να μην έχει καταργηθεί μέχρι τώρα, εικάζω πως αξιολογούν το κόστος αυτό σε ένα βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση.

Μπορεί να λυθεί το πρακτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Αθήνα, χωρίς να πειραχτεί ο συμβολισμός του ασύλου;

Με την ιδέα του υπουργού σήμερα το πρόβλημα λύνεται με έναν βελούδινο τρόπο. Το άσυλο παραμένει ως έχει αλλά οι πανεπιστημιακές σχολές που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας μεταφέρονται. Έτσι, τα κτήρια αυτά παύουν να προστατεύονται από το άσυλο και γίνονται απλά δημόσια κτήρια. Για παράδειγμα, ένα Πολυτεχνείο - Μουσείο για την εξέγερση των φοιτητών και την (ανύπαρκτη) αντίσταση κατά της χούντας υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και όχι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα έλυνε το πρόβλημα με τους κουκουλοφόρους.



Τα πράγματα είναι απλά.

Η κυβέρνηση μπορεί να έρθει σε συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο και να λυθεί αυτό το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα χωρίς να υπάρξει πολιτικό κόστος. Βέβαια, αυτό δε λύνει καθόλου τα προβλήματα στις άλλες πόλεις. Όμως αυτό είναι δευτερεύον. Το κέντρο της πρωτεύουσας θα έχει απαλλαγεί από αυτό το πρόβλημα, που κάθε χρόνο γίνεται αφορμή για καταστροφές και για διεθνή δυσφήμιση της χώρας μας.

Ιδέες υπάρχουν. Πολιτική βούληση χρειάζεται και δυναμισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: