Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Τι περιμένω από έναν Παπανδρεϊκό Υπουργό


Ακούω τις φήμες περί αυξήσεως της στρατιωτικής θητείας. Δε νομίζω πως κάτι τέτοιο ταιριάζει με τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Δε θεωρώ πως είναι λύση ούτε για το ζήτημα της ανεργίας ούτε για το ζήτημα των αμυντικών αναγκών της χώρας η αύξηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Αντίθετα, πιστεύω στη μείωση των στρατοπέδων και τη μείωση των στρατιωτών.

Νομίζω πως με το κλείσιμο πολλών στρατιωτικών μονάδων και χρήματα θα εξοικονομηθούν και η άμυνα θα υπηρετηθεί καλύτερα και στην οικονομία θα δοθεί μια ευκαιρία ανανέωσης. Εξηγούμαι.

Η Πολιτεία δαπανά πάρα πολλά χρήματα για τη συντήρηση στρατιωτικών μονάδων που δημιουργήθηκαν από το μετεμφυλιακό κράτος της δεξιάς. Και ενώ τότε έπαιζαν έναν ρόλο, για την εδραίωση της κυριαρχίας της δεξιάς, την επιτήρηση της χώρας και την τελική ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, εδώ και αρκετές δεκαετίες ο μόνος ρόλος που παίζουν είναι η συντήρηση μιας παρασιτικής οικονομίας στις επαρχίες, που ζει από τα στρατόπεδα. Η Πολιτεία ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα από το υστέρημα του φορολογούμενου λαού για να συντηρείται μια παρασιτική οικονομία στην επαρχία που δεν παράγει κάτι καινούριο αλλά απομυζά το Κράτος και τους γονείς των στρατευμένων παιδιών.

Το κλείσιμο των στρατοπέδων όχι μόνο θα εξοικονομούσε πάρα πολλά χρήματα (και επιμένω σε αυτό το "πάρα πολλά"), αλλά θα αποτελούσε μια δομική μεταρρύθμιση, όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο στην αρχή, καθώς θα διέκοπτε τον παρασιτισμό και θα βοηθούσε στην ανασυγκρότηση της οικονομίας με επαναδιάταξη των παραγωγικών δυνάμεων της επαρχίας σε τομείς παραγωγικούς. Θα αποτελούσε δηλαδή ένα γερό θεμέλιο για την οικονομία του αύριο, για μια ισχυρή ελληνική οικονομία τα αποτελέσματα της οποίας θα απολαμβάναμε για πολλές γενιές μετά.

Όσον αφορά δε στην άμυνα, είναι αστείο να πιστεύουμε πως τα νεαρά παιδιά που υποχρεώνονται σε στράτευση θα μας προστατεύσουν σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο. Οι πόλεμοι πια απαιτούν τεχνογνωσία και όχι ανθρώπινα σώματα. Ο στρατός πρέπει να είναι επιτελικός, με στελέχη υψηλών ειδικών γνώσεων, σύγχρονος. Η αναδιάρθρωση του στρατού στα πρότυπα της Δύσης θα συμβάλει στην κάλυψη των πραγματικών αμυντικών αναγκών της χώρας.

Αυτό που περιμένω από τον κ. Μπεγλίτη είναι εξορθολογισμός της Άμυνας. Νομίζω πως τα παραπάνω είναι σύμφωνα με τις αρχές που πρεσβεύει η κυβέρνηση Παπανδρέου, πως είναι σύμφωνα με τις αρχές του ίδιου του κ. Μπεγλίτη. Ως πολίτης εκφράζω την επιθυμία μου να γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στο στράτευμα. Αυτές θα βοηθήσουν τη χώρα πραγματικά και τα αποτελέσματα τους θα κρατήσουν για δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: