Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Για τις εφορίες


Τι σημαίνει ότι μια εφορία πέτυχε τους στόχους; Ότι ο έφορος ήταν πολύ καλός; Ότι οι στόχοι ήταν εύκολο να επιτευχθούν; Ότι έτυχε και μπόρεσαν και εισέπραξαν τις οφειλές που εισέπραξαν;

Τι σημαίνει θέτω στόχους για τις εισπράξεις και τι σημαίνει ότι μια εφορία δεν πετυχαίνει τους στόχους; Ότι κάνουν λευκή απεργία οι εφοριακοί; Ότι οι στόχοι ήταν υπερβολικοί; Ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα και δεν μπορεί να πληρώσει;

Τι σημαίνει βάζω ιδιώτες για να βρουν τους μεγαλοοφειλέτες; Ότι θα εισπραχτούν τα λεφτά;

Ας μην απατάμε τους εαυτούς μας. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις οφειλές του προς το κράτος. Ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι φταίνε που δεν εισπράττονται τα χρήματα, ούτε οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα μπορέσουν να τα εισπράξουν. Οι στόχοι που θέτει το υπουργείο δεν είναι υλοποιήσιμοι. Όπως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις το υπουργείο βάζει υπερβολικά υψηλούς στόχους για να μειώσει το έλλειμμα στις προβλέψεις του. Όταν αποτυγχάνει δεν πρέπει να τα ρίχνει στους υπαλλήλους αλλά να κάνει την αυτοκριτική του και να πάρει τις πολιτικές αποφάσεις που θα αλλάξουν τη χώρα. Ή να σηκώσει τα χέρια ψηλά και να προσπαθήσει να περιορίσει τις ζημίες αν τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τα χέρια του και δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει για να σώσει τη χώρα.

Αυτόν τον καιρό παίζεται άλλο ένα θέατρο του παραλόγου. Από επιχειρήσεις που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα φορολογικά δεδομένα των πολιτών και να πάρουν δουλείες από το δημόσιο. Από εφόρους που θέλουν να φανούν ως οι μόνοι πετυχημένοι. Από δημοσίους υπαλλήλους που θέλουν να μειώσουν άλλους δημοσίους υπαλλήλους. Από ιδιωτικούς υπαλλήλους που θέλουν να πάρουν την εκδίκησή τους από τους εφοριακούς. Και ούτω καθεξής.

Το πρόβλημα με αυτό το θέατρο είναι πως παίζεται στις πλάτες της πατρίδας. Γιατί αν δεν δούμε τα πράγματα όπως είναι, αν δεν καταλάβουμε τα πραγματικά προβλήματα και συνεχίζουμε να πολεμάμε ανεμόμυλους, τότε τα προβλήματα δε θα λυθούν αλλά θα βουλιάξουμε υπό το βάρος τους. Μόνο αν αλλάξουμε μυαλά θα λύσουμε τα προβλήματά μας. Ας το πάρουμε χαμπάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: