Γιατί οι αδικίες πρέπει να γίνονται όλες μαζί, ώστε -καθώς η γεύση τους διαρκεί λιγότερο- να ενοχλούν λιγότερο· και τα ευεργετήματα πρέπει να γίνονται σταδιακά, για να διαρκεί η γεύση τους περισσότερο. Και ένας ηγεμόνας πρέπει να συμπεριφέρεται προς τους υπηκόους του έτσι ώστε κανένα γεγονός, καλό ή κακό, να μην τον κάνει να αλλάξει: γιατί, όταν οι αντιξοότητες των καιρών φέρουν την ανάγκη, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνεις το κακό· και το καλό που θα κάνεις δε θα σε ωφελήσει, γιατί θα θεωρηθεί ότι είσαι αναγκασμένος να το κάνεις και κανείς δε θα σου χρωστά ευγνωμοσύνη.Niccolo Machiavelli, Ο Ηγεμόνας
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
Just saying....
Τι περιμένω από έναν Παπανδρεϊκό Υπουργό
Ακούω τις φήμες περί αυξήσεως της στρατιωτικής θητείας. Δε νομίζω πως κάτι τέτοιο ταιριάζει με τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Δε θεωρώ πως είναι λύση ούτε για το ζήτημα της ανεργίας ούτε για το ζήτημα των αμυντικών αναγκών της χώρας η αύξηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Αντίθετα, πιστεύω στη μείωση των στρατοπέδων και τη μείωση των στρατιωτών.
Νομίζω πως με το κλείσιμο πολλών στρατιωτικών μονάδων και χρήματα θα εξοικονομηθούν και η άμυνα θα υπηρετηθεί καλύτερα και στην οικονομία θα δοθεί μια ευκαιρία ανανέωσης. Εξηγούμαι.
Η Πολιτεία δαπανά πάρα πολλά χρήματα για τη συντήρηση στρατιωτικών μονάδων που δημιουργήθηκαν από το μετεμφυλιακό κράτος της δεξιάς. Και ενώ τότε έπαιζαν έναν ρόλο, για την εδραίωση της κυριαρχίας της δεξιάς, την επιτήρηση της χώρας και την τελική ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, εδώ και αρκετές δεκαετίες ο μόνος ρόλος που παίζουν είναι η συντήρηση μιας παρασιτικής οικονομίας στις επαρχίες, που ζει από τα στρατόπεδα. Η Πολιτεία ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα από το υστέρημα του φορολογούμενου λαού για να συντηρείται μια παρασιτική οικονομία στην επαρχία που δεν παράγει κάτι καινούριο αλλά απομυζά το Κράτος και τους γονείς των στρατευμένων παιδιών.
Το κλείσιμο των στρατοπέδων όχι μόνο θα εξοικονομούσε πάρα πολλά χρήματα (και επιμένω σε αυτό το "πάρα πολλά"), αλλά θα αποτελούσε μια δομική μεταρρύθμιση, όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο στην αρχή, καθώς θα διέκοπτε τον παρασιτισμό και θα βοηθούσε στην ανασυγκρότηση της οικονομίας με επαναδιάταξη των παραγωγικών δυνάμεων της επαρχίας σε τομείς παραγωγικούς. Θα αποτελούσε δηλαδή ένα γερό θεμέλιο για την οικονομία του αύριο, για μια ισχυρή ελληνική οικονομία τα αποτελέσματα της οποίας θα απολαμβάναμε για πολλές γενιές μετά.
Όσον αφορά δε στην άμυνα, είναι αστείο να πιστεύουμε πως τα νεαρά παιδιά που υποχρεώνονται σε στράτευση θα μας προστατεύσουν σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο. Οι πόλεμοι πια απαιτούν τεχνογνωσία και όχι ανθρώπινα σώματα. Ο στρατός πρέπει να είναι επιτελικός, με στελέχη υψηλών ειδικών γνώσεων, σύγχρονος. Η αναδιάρθρωση του στρατού στα πρότυπα της Δύσης θα συμβάλει στην κάλυψη των πραγματικών αμυντικών αναγκών της χώρας.
Αυτό που περιμένω από τον κ. Μπεγλίτη είναι εξορθολογισμός της Άμυνας. Νομίζω πως τα παραπάνω είναι σύμφωνα με τις αρχές που πρεσβεύει η κυβέρνηση Παπανδρέου, πως είναι σύμφωνα με τις αρχές του ίδιου του κ. Μπεγλίτη. Ως πολίτης εκφράζω την επιθυμία μου να γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στο στράτευμα. Αυτές θα βοηθήσουν τη χώρα πραγματικά και τα αποτελέσματα τους θα κρατήσουν για δεκαετίες.
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
Ψυχολογία και Ιστορία
Όταν καιγόταν η Ελλάδα και προκήρυσσε εκλογές ο Καραμανλής, στη χώρα επικρατούσε υστερία. Πίσω από τις φωτιές κρύβονταν Τούρκοι πράκτορες, οι Αμερικάνοι και το ΠΑΣΟΚ. Πολλοί Έλληνες προτίμησαν να πιστέψουν πως τις φωτιές τις σχεδίασε ο Παπανδρέου παρά να αποδεχτούν την ανικανότητα του αγαπημένου τους Καραμανλή να κυβερνήσει τον τόπο.
Τώρα που πιάσανε τον αγρότη με το τρακτέρ που έβγαζε φωτιά από την εξάτμιση και προκάλεσε τις φωτιές που καίνε τον Έβρο γιατί δεν υπάρχει υστερία; Πώς μετεξελίχθηκε η ψυχολογία του κόσμου; Είναι μέγα μυστήριο.
Για την κατανόηση της πολιτικής ιστορίας δεν αρκούν τα γεγονότα και ψύχραιμες αναλύσεις επί αυτών. Πρέπει να παίξει και έναν μεγάλο ρόλο η ψυχολογία, γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις χωρίς να πολυ-υπολογίζουν τον λόγο. Άντε βγάλε άκρη με τόσες ψυχές. Χαρά στο κουράγιο του μελλοντικού (αλλά και του τωρινού και του παλαιότερου) ιστορικού!
Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
Το Πνεύμα της Αλητείας
Πρέπει να ξέρουμε ποιοι διοικούν την εκκλησία. Και να μη φανταζόμαστε πως πρόκειται για αγαθούς γεράκους που έχουν καλή προαίρεση και πιστεύουν μερικά πράγματα που είναι ντεμοντέ. Και λέω πως πρέπει να ξέρουμε, γιατί η εκκλησία απαιτεί εξουσία και θέλει να μπερδεύεται στα ζητήματα των πολιτών και της πολιτείας.
Διάβασα με αηδία την επιστολή που έστειλε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας να του επιτραπεί να επισκεφτεί τον εγκληματία της Χούντας Ντερτιλή, έναν φονιά που πολέμησε την ελευθερία, την δημοκρατία και την δικαιοσύνη. Αυτόν τον άνθρωπο τον περιγράφει με τα καλύτερα λόγια ο χουντικός μητροπολίτης και τον προτείνει ως πρότυπο για τους νέους ανθρώπους.
Αν η εκκλησία ήταν ένας υγιής οργανισμός αμέσως όλοι θα εξεγείρονταν εναντίον του φασίστα μητροπολίτη. Αντί όμως να απομακρυνθεί από ένα ίδρυμα που υποτίθεται πως έχει σχέση με τον θεό, αυτός έχει εξέχουσα θέση και κυβερνά τους πιστούς της μητρόπολής του. Τι είδους άνθρωποι αποδέχονται σαν πνευματικό τους αρχηγό έναν τέτοιο άνθρωπο; Αναμφίβολα πρόκειται για ανθρώπους με χαλασμένη ηθική πυξίδα, ανθρώπους που δεν είναι φυσιολογικοί αλλά έχουν ένα σορό προβλήματα.
Η ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να αποδεχτεί την ηγεσία των προβληματικών. Πρέπει να αντιταχτεί απέναντι στους σκοταδιστές που κρύβονται πίσω από τα ράσα, απέναντι σε αυτόν τον συρφετό που επί Χριστόδουλου προσπάθησε να υποκλέψει την εξουσία από την νόμιμη κυβέρνηση της χώρας και να οδηγήσει τον τόπο σε περιπέτειες.
Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011
Για τις εφορίες
Τι σημαίνει ότι μια εφορία πέτυχε τους στόχους; Ότι ο έφορος ήταν πολύ καλός; Ότι οι στόχοι ήταν εύκολο να επιτευχθούν; Ότι έτυχε και μπόρεσαν και εισέπραξαν τις οφειλές που εισέπραξαν;
Τι σημαίνει θέτω στόχους για τις εισπράξεις και τι σημαίνει ότι μια εφορία δεν πετυχαίνει τους στόχους; Ότι κάνουν λευκή απεργία οι εφοριακοί; Ότι οι στόχοι ήταν υπερβολικοί; Ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα και δεν μπορεί να πληρώσει;
Τι σημαίνει βάζω ιδιώτες για να βρουν τους μεγαλοοφειλέτες; Ότι θα εισπραχτούν τα λεφτά;
Ας μην απατάμε τους εαυτούς μας. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις οφειλές του προς το κράτος. Ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι φταίνε που δεν εισπράττονται τα χρήματα, ούτε οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα μπορέσουν να τα εισπράξουν. Οι στόχοι που θέτει το υπουργείο δεν είναι υλοποιήσιμοι. Όπως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις το υπουργείο βάζει υπερβολικά υψηλούς στόχους για να μειώσει το έλλειμμα στις προβλέψεις του. Όταν αποτυγχάνει δεν πρέπει να τα ρίχνει στους υπαλλήλους αλλά να κάνει την αυτοκριτική του και να πάρει τις πολιτικές αποφάσεις που θα αλλάξουν τη χώρα. Ή να σηκώσει τα χέρια ψηλά και να προσπαθήσει να περιορίσει τις ζημίες αν τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τα χέρια του και δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει για να σώσει τη χώρα.
Αυτόν τον καιρό παίζεται άλλο ένα θέατρο του παραλόγου. Από επιχειρήσεις που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα φορολογικά δεδομένα των πολιτών και να πάρουν δουλείες από το δημόσιο. Από εφόρους που θέλουν να φανούν ως οι μόνοι πετυχημένοι. Από δημοσίους υπαλλήλους που θέλουν να μειώσουν άλλους δημοσίους υπαλλήλους. Από ιδιωτικούς υπαλλήλους που θέλουν να πάρουν την εκδίκησή τους από τους εφοριακούς. Και ούτω καθεξής.
Το πρόβλημα με αυτό το θέατρο είναι πως παίζεται στις πλάτες της πατρίδας. Γιατί αν δεν δούμε τα πράγματα όπως είναι, αν δεν καταλάβουμε τα πραγματικά προβλήματα και συνεχίζουμε να πολεμάμε ανεμόμυλους, τότε τα προβλήματα δε θα λυθούν αλλά θα βουλιάξουμε υπό το βάρος τους. Μόνο αν αλλάξουμε μυαλά θα λύσουμε τα προβλήματά μας. Ας το πάρουμε χαμπάρι.
Κυριακή 7 Αυγούστου 2011
Βασίλισσα Εκάβη...
Πληρώνουμε (και) την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να κάνει ιστορικές τομές με ταχύτητα αστραπής στην οικονομική πολιτική. Μπορεί να βρίσκομαι διακοπές αλλά δεν μπορώ να μην εκφράσω την ανησυχία μου από τις τελευταίες εξελίξεις, με την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας σε ΑΑ+ από την S&P. Η Ευρώπη μπορούσε να είχε σταθεροποιήσει τα πράγματα νωρίς αν είχε δράσει με εξαιρετική τόλμη. Όχι πως δεν έδρασε τολμηρά. Αλλά οι αγκυλώσεις αποδείχτηκαν υπέρτερες. Και τώρα κρεμόμαστε στα χέρια της Θεάς Τύχης.
Κλείνω με Carmina Burana:
Κλείνω με Carmina Burana:
In Fortune solio
sederam elatus,
prosperitatis vario
flore coronatus;
quicquid enim florui
felix et beatus,
nunc a summo corrui
gloria privatus.
Fortune rota volvitur:
descendo minoratus;
alter in altum tollitur;
nimis exaltatus
rex sedet in vertice
caveat ruinam!
nam sub axe legimus
Hecubam reginam.
Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011
Αποποινικοποίηση των ναρκωτικών
Μόλις έφυγα από το Άμστερνταμ. Ταξιδεύω με το τρένο για την καρδιά της γραφειοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες. Η ζωή στην Ολλανδία είναι τυπική για μια δυτική χώρα. Η οικονομία ισχυρή. Το περιβάλλον προτεραιότητα. Οι καλοί τρόποι ρυθμίζουν τις συναναστροφές και τις κοινωνικές συνδιαλλαγές.
Στο Άμστερνταμ τα ποδήλατα κάνουν θραύση. Όλοι έχουν ποδήλατο, όλοι μετακινούνται με ποδήλατο, παντού βλέπεις σταθμευμένα ποδήλατα. Τα αυτοκίνητα τα χρησιμοποιούν ελάχιστα. Το ποδήλατο είναι το ατομικό μέσο μεταφοράς, όπως το τραμ είναι το μαζικό μέσο μεταφοράς εκλογής.
Η πρωτεύουσα της Ολλανδίας είναι παγκοσμίως διάσημη για την περιοχή με τα κόκκινα φανάρια και για την ανοχή στη χρήση μαριχουάνας. Και τα δυο έχουν αποκτήσει μυθικές διαστάσεις. Και τα δυο είναι απλοί μύθοι.
Η περιοχή με τα κόκκινα φανάρια είναι απλά ένας δρόμος, άντε να πούμε δύο, μιας και χωρίζεται από ένα κανάλι η άνοδος από την κάθοδο, με τις κοπέλες να στέκονται μπροστά από τις βιτρίνες τους χωρίς καμία χυδαιότητα και τους τουρίστες να κάνουν βόλτες με τις οικογένειές τους, τους φίλους τους ή τις κοπέλες τους. Όσοι ονειρεύονται οικοδομικά τετράγωνα γεμάτα κοπέλες θα απογοητευτούν.
Το ίδιο ισχύει και με τα ναρκωτικά. Ναι, σε ολόκληρο το κέντρο θα μυρίσεις τον καπνό από τα τσιγαριλίκια. Αλλά και πάλι ο ντόρος είναι πολύς για το τίποτα. Οι τουρίστες ονειρεύονται την ελευθεριότητα της πόλης αλλά αυτό δε σημαίνει πως τα ναρκωτικά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή της πόλης.
Η ακμή της Ολλανδίας, με τον πολιτισμό και την ισχυρή οικονομία αποδεικνύει πως οι φόβοι σχετικά με τα ναρκωτικά είναι αβάσιμοι.
Όσοι διαβάζουν το blog γνωρίζουν πως τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ της ελευθερίας του ατόμου. Με συνέπεια λοιπόν απέναντι σε αυτήν την φιλοσοφική στάση εκφράζω τη στήριξή μου απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης Παπανδρέου για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Ο Πρωθυπουργός πιστός στις απόψεις που ανέκαθεν εξέφραζε, προχωρά στη σωστή κατεύθυνση και στο ζήτημα των ναρκωτικών ουσιών. Είναι αστείο να επιτρέπουμε το κάπνισμα τσιγάρων που είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα και να απαγορεύουμε άλλες ουσίες που δεν συνδέονται με τον καρκίνο. Το άτομο, πρέπει να είναι ελεύθερο να κάνει στον ελεύθερο χρόνο του ό,τι θέλει εφόσον δεν βλάπτει τους άλλους.
Είμαι σύμφωνος λοιπόν με το πνεύμα του νομοσχεδίου. Στην Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημά μας η μαριχουάνα. Αλλά τα κεφάλια μας. Αυτά πρέπει να φτιάξουμε. Και όχι να τρέμουμε την κατάρρευση της κοινωνίας από την αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών.
Το παράδειγμα της Ολλανδίας πρέπει να μας δείχνει τον δρόμο. Με την ελευθερία δεν καταρρέει η κοινωνία. Μπορείς να έχεις μια ισχυρή οικονομία, μια εύρυθμη κοινωνία και θεσμούς που λειτουργούν άψογα χωρίς να φοβάσαι τις ατομικές ελευθερίες.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα ναρκωτικά κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Το πνεύμα που προωθεί είναι αυτό που ως προοδευτικός και φιλελεύθερος πολίτης επιθυμώ για την κοινωνία στην οποία ζω. Και στο μέλλον νομίζω πως πρέπει να καταργηθούν εντελώς και οι νομικίστικοι περιορισμοί για την κατοχή και την προμήθεια ναρκωτικών ουσιών.
Κλείνω με μια παρατήρηση. Ο Παπανδρέου ήταν πάντα πιστός στις ιδέες του. Χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Λέει και κάνει πράγματα που πιστεύει. Δεν υποκρίνεται για να κλέψει την ψήφο μας, δεν λέει πράγματα που μας χαϊδεύουν τα αυτιά. Και είναι κρίμα που έχει χτυπηθεί όσο κανείς άλλος. Τόσα χρόνια χτυπιέται με μίσος από πολλούς. Τι δεν του έχουν καταλογίσει. Κρίμα. Πραγματικά κρίμα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)