Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Πότε βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας


Ο Σαμαράς και ο Καρατζαφέρης διαφωνούν με την ιδέα της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, γιατί λένε πως έτσι θα βγάλουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Εγώ θεωρώ πως δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

Η άποψή μου είναι απλή: Τα μάτια μας τα βγάζουμε μόνοι μας όταν λέμε ψέματα στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, όταν ξοδεύουμε χρήματα με αδιαφανείς, παράνομους ή αναποτελεσματικούς τρόπους, και όταν προσπαθούμε να κουκουλώσουμε καταστάσεις.

Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει χάσει την αξιοπιστία της. Για τους ξένους, δεν υπάρχει Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ. Υπάρχει Ελλάδα. Και η Ελλάδα αποκαλύφθηκε πως εξαπατούσε συνειδητά και πως τώρα έχει οικονομικό πρόβλημα ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια που είχε συμφωνήσει να τηρήσει με την ένταξή της στην ΟΝΕ.

Για να αποκτηθεί η αξιοπιστία ξανά πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα. Και να διαλυθεί η αβεβαιότητα.

Όσο η αβεβαιότητα περί την Ελλάδα συνεχίζεται, οι αγορές θα συνεχίζουν να κάνουν κάτι πολύ λογικό: να παίρνουν αποφάσεις με βάση το χειρότερο σενάριο. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον που σε μια κατάσταση αβεβαιότητας προεξοφλεί την χειρότερη περίπτωση και προσπαθεί να προστατευθεί από αυτήν. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ρίξεις άπλετο φως και να εξαφανίσεις τα σκοτάδια της αβεβαιότητας.

Για αυτό ακριβώς νομίζω πως η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία δεν μπορεί να μας βλάψει. Γιατί ήδη οι ξένοι αποφασίζουν με βάση το χειρότερο σενάριο. Μόνο να μας ωφελήσει μπορεί. Γιατί έχει τη δυνατότητα να φωτίσει σκοτεινές καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: