Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

ΟΧΙ στη βία


Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση έχει γίνει αρκετά έκρυθμη. Μετά τη δολοφονία, βία ακολούθησε τη βία. Και τώρα, η τρομοκρατία έρχεται να σφραγίσει μια περίοδο ταραχής και κοινωνικής αναταραχής. Το αν θα τα καταφέρει όμως, εξαρτάται από το πώς εμείς θα αντιδράσουμε.

Νομίζω πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καλύτερη αντίδραση από την ολόψυχη καταδίκη εκ μέρους του ελληνικού λαού της βίας, από οποιαδήποτε μεριά και αν προέρχεται, οποιονδήποτε στόχο και αν έχει. Οι ομάδες που θέλουν να δυναμιτίσουν τα θεμέλια της δημοκρατίας πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν έχουν τον λαό με το μέρος τους, ότι στερούνται οποιασδήποτε ηθικής νομιμοποίησης από την πλευρά της κοινωνίας, πως στην Ελλάδα η βία δεν έχει βαθιές ρίζες και ούτε πρόκειται να αποκτήσει.

Δεν έχουμε πολλά περιθώρια Βρισκόμαστε ενώπιον ενός κοινωνικού εμφυλίου και ενός κλίματος φόβου που απειλεί να γονατίσει τη χώρα. Άνθρωποι κακοποιοί κυκλοφορούν στην Αθήνα και δε διστάζουν να στοχεύσουν και να πυροβολήσουν εν ψυχρώ αθώα παιδιά. Το ιδεολογικό τους σκοτάδι είναι τέτοιο που δεν καταλαβαίνουν ότι πυροβολούν -και δεν υπερασπίζονται- την Ελλάδα.

Καμία ηθική νομιμοποίηση λοιπόν. Όχι με τους κακοποιούς, σε οποιαδήποτε μεριά και αν ανήκουν, οτιδήποτε και αν επαγγέλλονται Η Ελλάδα δε σηκώνει τη βία.

Είναι αλήθεια πως η Πολιτεία μετά την αλλαγή της κυβέρνησης το 2004 αδράνησε. Η αντιτρομοκρατική, όπως και η πυροσβεστική, έγινε χώρος όπου ικανοποιούνταν ρουσφέτια αντί να γίνεται ουσιαστική δουλειά για την ασφάλεια της χώρας. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει. Το κράτος του ρουσφετιού και του εφησυχασμού είναι κράτος βαθιά βυθισμένο σε τέλμα, ένα κράτος θνησιγενές, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί δημιουργικά στις προκλήσεις των καιρών.

Δεν αντέχουμε άλλο εφησυχασμό. Η Πολιτεία πρέπει να κινητοποιηθεί, να οργανωθεί και να δώσει αποτελέσματα. Και η κοινωνία πρέπει να πει ένα βροντερό ΟΧΙ στη βία, από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Έχουμε ανάγκη μιας ειρηνικής επανάστασης, μιας επανάστασης που θα ανατρέψει νοοτροπίες. Και μια τέτοια επανάσταση δεν μπορεί παρά να είναι ειρηνική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: