Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Είναι επικίνδυνοι

Θαυμάστε δήλωση. Αφήνω στην άκρη ότι ο Δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής νομίζει πως η καραμπίνα βγάζει... πιστολιές. Τι έχει το θράσος και λέει; Ότι το σημαντικό πολιτικό γεγονός δεν είναι ότι μερικοί έχουν ξεφύγει τελείως, ότι η βία υφέρπει σε μια μερίδα της κοινωνίας και ότι μερικοί τολμούν και απειλούν με χειροβομβίδες υπαλλήλους που κάνουν τη δουλειά τους σύμφωνα με τους Νόμους και το Σύνταγμα του Κράτους ή ότι δεν μπορούν να φυλάξουν αποτελεσματικά τις δημόσιες υπηρεσίες του δήμου τους, αλλά ότι το Κράτος τόλμησε να προχωρήσει σε διαδικασίες κατάσχεσης ενός οικοπέδου από έναν εβδομηντάχρονο επειδή χρώσταγε στην εφορία. Πού να ήταν και πατέρας μικρών παιδιών αντί για συνταξιούχος. Και αντί για οικόπεδο να επρόκειτο για πρώτη κατοικία! Δεν τολμώ να φανταστώ τι θα έλεγε τότε ο Δήμαρχος.

Έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα μπροστά στα κομματικά συμφέροντα. Ένας δήμαρχος υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία αντί να φρίξει με την ανομία που συντελέσθηκε από τον τραμπούκο με την καραμπίνα, μας λέει για το ανάλγητο κράτος που τολμά να ξεκινήσει την εφαρμογή των νόμων όταν ένας πολίτης δεν πληρώνει αυτά που χρωστάει! Πού να ανήκε και σε άλλο κόμμα δηλαδή και όχι στη Νέα Δημοκρατία που κυβερνάει!

Το παιχνίδι είναι απλό. Προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι δεν κυβερνούν αυτοί, αλλά το κακό ΠΑΣΟΚ, το οποίο φταίει για τα πάντα, ενώ οι καλοί δημότες δικαίως αγανακτούν όταν το κράτος τολμά να προσπαθήσει να εφαρμόσει τους νόμους όταν οι νόμοι δεν είναι προς το συμφέρον των καλών δημοτών. Αν ο νόμος έλεγε να διοριστεί ο εβδομηντάχρονος ισόβιος γερουσιαστής και να κάνει διακοπές δωρεάν σε νησί του Αιγαίου, ο νόμος θα ήταν εντάξει. Αλλά αν ο νόμος λέει πως πρέπει το οικόπεδο να κατασχεθεί, τότε ο νόμος έχει πρόβλημα και δημιουργείται μείζον πολιτικό θέμα.

Να τους χαιρόμαστε.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ευτυχώς που μερικοί πολιτικοί είναι απατεώνες!



Παλιότερα θεωρούσα πως ο Σαμαράς ήταν ειλικρινής στον εθνικισμό του. Νόμιζα πως πράγματι πίστευε τα θρησκευτικοεθνικοπατριωτικά που μας σερβίριζε. Ευτυχώς όμως, αποδείχτηκε πως μας δούλευε.

Δε φανταζόμουν ποτέ πως θα έλεγα ευτυχώς που μερικοί πολιτικοί είναι ψεύτες. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση είμαι αρκετά χαρούμενος. Όταν φάνηκε πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε άλλο να σηκώσει μόνο του το βάρος των Μνημονίων για να παραμείνουμε Ευρώπη, η Δεξιά αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να ρίξει τις μάσκες και να βάλει πλάτη. Σταμάτησε να αποκαλεί προδοτική τη συμφωνία του Παπανδρέου και τη στήριξε. Με τις γνωστές κωλοτούμπες των Σαμαρά - Καρατζαφέρη. Και ας μην κράτησε ως το τέρμα ο τελευταίος. Αρκεί που στήριξαν την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και την οικονομική της ύπαρξη.

Η ιστορία με το δημοψήφισμα απέδειξε πως η Δεξιά μας δούλευε όταν μιλούσε εναντίον των Μνημονίων, όταν μίλαγε για επαναδιαπραγμάτευση. Έκαναν τους δικούς τους εκλογικούς υπολογισμούς και έβαζαν τη σωτηρία της χώρας σε δεύτερη μοίρα, αφήνοντας τον Παπανδρέου να την παίρνει πάνω του. Δημιούργησαν κλίμα διχαστικό, γιατί ήξεραν πως αυτό, και όχι η αλήθεια, θα έπιανε στους ψηφοφόρους τους. Και, αν το δούμε από την πλευρά αυτή, είχαν δίκιο. Ένα μεγάλο μέρος του κόσμου είναι αδύνατο να καταλάβει ποιο είναι το συμφέρον της χώρας όταν βλέπει να πλήττεται το προσωπικό του συμφέρον. Το πολιτικό σύστημα ήξερε καλά τους ψηφοφόρους του.

Όταν όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι, η Δεξιά δεν τράβηξε το σχοινί μέχρι να σπάσει. Προχώρησε σε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και στήριξε τα μέτρα. Με εξαίρεση την τελευταία κωλοτούμπα Καρατζαφέρη. Αλλά το μήνυμα είχε δοθεί. Είμαστε Μνημονιακοί. Παραμένουμε Ευρωπαίοι. Με θυσίες για το εισόδημά μας. Αλλά κρατάμε την μακροπρόθεσμη ευημερία που συνεπάγεται η παραμονή στην Ευρώπη.

Ο Κουβέλης υποψιάστηκε τη δουλειά νωρίς. Γι' αυτό, όταν του πρότεινε ο Πρωθυπουργός να συμμετάσχει το κόμμα του στη νέα κυβέρνηση αρνήθηκε, χωρίς καν να το συζητήσει στα κομματικά του όργανα. Γιατί προτίμησε το πρόσκαιρο εκλογικό όφελος από τη σωτηρία της χώρας. Σου λέει, άμα στηρίξουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μπορώ εγώ να εξαργυρώσω την αγανάκτηση του κόσμου. Και τα μέτρα θα περάσουν και εγώ θα είμαι αρεστός.

Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν διαπαιδαγωγείς σωστά τους πολίτες. Και υπάρχει ο κίνδυνος, κάποια στιγμή, να θερίσεις ό,τι έσπειρες.